Szugybin, Jevgenyij

"Jevgenyij Szugybint máris a 21. század legnagyobbjai között üdvözölhetjük" ‒ The Daily Telegraph

 

Hét éve tartó és azóta 14 lemezt eredményező együttműködése a BIS lemezcéggel elsöprő kritikusi elismerést hozott Szugybin számára. Szkrjabin CD felvételét az év CD-jének választotta a Daily Telegraph, a hónap CD-jének a BBC Music Magazine, és elnyerte a MIDEM Classical Award legjobb szólóhangszeres CD díját Cannes-ban.

Szugybin a világ legrangosabb helyszínein adott szólóestet, vagy lépett fel mint szólista. Legutóbbi fellépései között szerepelt a zürichi Tonhalle, a londoni Wigmore Hall, az amszterdami Concertgebouw, San Francisco-i előadások és a gilmore-i nemzetközi fesztivál, valamint a ProArte Musical (San Juan, Puerto Rico).

A tavalyi esztendőben olyan neves zenekarokkal dolgozhatott együtt, mint a londoni Filharmonikusok ahol Neeme Järvi vezényletével Szkrjabin zongoraversenyét játszotta, Sokhiev vezényletével pedig Sosztakovics 2. zongoraversenyét adta elő a Filharmóniával ‒ mindkét koncert helyszíne a Royal Fesztivál Hall volt Londonban. Ugyanebben az évben debütált a Mostly Mozart Fesztiválon Osmo Vanska vezényletével a Lincoln Center's Avery Fischer Hall-ban, New Yorkban. Több mesterzongorista sorozatban is játszott, úgyis, mint a Southbank Nemzetközi Zongorasorozat Londonban vagy a concertgebouw-i sorozatban, Amszterdamban.

További fellépései lesznek olyan rangos zenekarokkal, mint a Minnesota Zenekar, a Seattle Szimfonikusok, a San Francisco Szimfonikusok, a Tonhalle Zenekar, a Londoni Filharmonikusok és a BBC Skót Szimfonikus Zenekar. Szugybin 2008-as Rachmaninov 1. zongoraversenyének interpretálását a BBC Filharmonikusokkal Tortelier vezényletével a Daily Telegraph „fenségesnek" nevezte. 2013-ban megkapta az angol Critics Circle Kivételesen Tehetséges Fiataloknak járó díját.

Szugybin számos fesztiválon játszott szerte a világon, beleértve az aspeni Fesztivált, a La Roque d' Antheront. Gyakori szereplője a Verbier Fesztiválnak Svájcban. 2008-2009-ben lemezre vette Beethoven összes zongoraversenyét a Minnesota Zenekarral, Osmo Vänskä vezényletével, és mindjárt az első CD elismerő kritikát kapott.

A múlt szezonban olyan neves zenekarokkal lépett fel, mint a New Jersey Szimfonikus Zenekar, az Atlanta Szimfonikus Zenekar, a Bergeni Filharmonikusok és a Liverpooli Királyi Filharmonikusok. Felvételeket készített továbbá a Szingapúri Szimfonikus Zenekarral és a Bergeni Szimfonikusokkal. 2013/14-ben számos európai koncertje között szerepelt több BBC és Radio France-közvetítés, németországi és svájci fellépések, (többek között Verbier-ben Charles Dutoit vezényletével), két koncertturné az Egyesült Államokban, valamint bemutatkozott Ausztráliában és Új-Zélandon is.

2015-ben lemezre rögzíti Rachmaninov 2. és 3. zongoraversenyét a BBC Szimfonikus Zenekarral Sakari Oramo vezényletével.

 

honlap: www.yevgenysudbin.com