Pálfalvi Tamás és Szabó Marcell

2016. november 15. (kedd), 18 óra – Bartók Emlékház
(1025 Budapest, Csalán u. 29.)
„Junior Prima Díjasok hangversenysorozata” 4.
Pálfalvi Tamás (trombita) és Szabó Marcel (zongora)

Albinoni: A-dúr trombita szonáta, op. 6, Bartók: Improvizációk magyar parasztdalokra, op. 20,
Gershwin: Kék rapszódia  ***  Enescu: Legenda, Prokofjev: Rómeó és Júlia, op. 75 (részletek),

Erickson: Kryl, Dubrovay: Walzer és scherzo

Jegyvásárlás:

Pálfalvi Tamás

Zenei tanulmányait 1998-ban kezdte a Váci Gyula Alapfokú Művészet oktatás Intézményben trombita szakon, ahol tanára Szabó István volt. Tanulmányait a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta Huszár Gábornál.
15 évesen megnyeri az Országos Szakközépiskolás Trombitaversenyt Budapes-
ten, ahol 1. korcsoportosként elnyeri a verseny fődíját is.
Középiskolás évei alatt számos nemzetközi verseny nyertese, díjazottja, vala-
mint olyan zenekarokkal szólózik együtt mint például a Prágai Filharmoni-
kusok, Hamburger Camerata, Mecklenburg Kamarazenekar valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

Tamás egy ösztöndíj elnyerését követően tanulmányait 2009-től az Egyesült Államokban folytatja a Bard College hallgatójaként.
Már elsősként megnyeri a Bard College Concerto Versenyt, aminek ő az első trombitás nyertese. Amerikában töltött évei alatt a Nemzetközi Chicago Brass Fesztivál különdíjasa, valamint részt vett a New York String Orhcestra Szemináriumonc a Pacific Music Fesztiválon valamint a Bard Music Fesztiválon.
Amerikai tanulmányait követően visszatér Magyarországra és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatja tanulmányait. Itt tartózkodása alatt a Budapesti Fesztiválzenekar és a Royal Philharmony vendégművésze, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólistája. Koncertjei során olyan karmesterekkel dolgozik együtt mint Fabio Luisi, Péter Eötvös, Christoph Eschenbach, Zoltán Kocsis és Matthias Pintscher, Szólistaként 2008-ban debütál a Prága Filharmonia zenekarral, ahol a Hummel trombita versenyt adja elő. 2009-ben együtt koncertezik Boldoczki Gáborral és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. A Mecklenburg Vorpommerns „Young Elite” meghívott vendégeként mutatkozik be Németországban a Mecklenburg Kammersolisten zenekar majd később a Hamburger Camerata kíséretében. Az Egyesült Államokban az American Symphony zenekarral debütál a Jolivet Concertino előadásával. Barokk trombitán 2014-ben mutatkozik be a Bolognai Fesztiválon, ahol a J.S. Bach 2. brandenburgi versenyművét adja elő a Capella Savaria kíséretében. Turnéi során során világszerte olyan híres koncerttermekben koncertezik mint a Carnegie Hall és az Allice Tully Hall New Yorkban, a Sanders Theater a Harvard Egyetemen Bostonban, a Művészetek Palotája Budapesten, a Grand Theater Shanghaiban, Hong Kongban a Culture Center, Pekingben a National Centre for Performing Arts, Sapporoban a Kitara Hall és a Suntory Hall Tokióban. Tamás a Fanny Mendelssohn Förderpreis első nyertese, valamint legfrissebben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Művészmenedzsment és a Yamaha ösztöndíj versenyeinek győztese. Tamás Adams hangszereken játszik.

 

Szabó Marcell

Szabó Marcell 8 éves korában kezdett el zongorázni a Nádasdy Kálmán Zeneiskolában,  Batke Márta tanítványaként. Zenei pályafutását Csáky Katalin zeneakadémiai zongoratanár segítette a kezdetektől. 11 évesen vették fel a Zeneakadémia  Kivételes Tehetségek  Tagozatára, itt Eckhardt Gábornál tanult. 18 éves korától a Zeneakadémia zongora szakán Kemenes Andrásnál és Nádor Györgynél tanult. Kamarazenét Bihary László és Wagner Ritától tanult. Jelenleg a Zeneakadémia harmadéves doktorandusz hallgatója. Több hazai és külföldi verseny díjazottja: 2004-ben  Zágrábban  a   III. Nemzetközi “Zlatko Grgoŝević“ Zongoraversenyen  II. díjat nyert (I.díjat nem osztottak.), valamint  megnyerte az I. Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt. Az idei évben, márciusban megnyerte a VI. Bartók Béla Nemzetközi Zongoraversenyt, ahol ő kapta a  kortárs zene legjobb előadásáért járó különdíjat, és  a zenekar által választott legjobb előadó különdíját is ő kapta. Áprilisban Spanyolországban  III.lett a nagy múltú XXXIII. Madridi Delia Steinberg Nemzetközi Zongoraversenyen, májusban pedig  Párizsban I.helyezett lett a rangos XVI. Nemzetközi Ile  de France Zongoraversenyen, ahol a különdíjat  szintén  megkapta. Olyan neves magyar zongoristák kurzusain vett részt, mint Kocsis Zoltán, Rohmann Imre, Falvay Sándor, Bogányi Gergely, Szokolay Balázs.Többször részt vett aktívan Dimitrij Bashkirov kurzusain, aki nagyon elismerően nyilatkozott  róla. Számos nagy európai városban adott koncertet.