2019.12.14. 11:00 Érdi Tamás hangversenye

2019. december 13. (péntek), 19 óra – Festetics Palota
(1088 Budapest, Pollack M. tér 3.)
„MVM Koncertek – A Zongora a Festetics Palotában”
Érdi Tamás hangversenye
Csajkovszkij: Dumka, op. 59, Beethoven: f-moll szonáta, op. 2 no. 1, Muszorgszkij: Egy kiállítás képei

 

 

Jegyvásárlás:

Érdi Tamás

Érdi Tamás egy hibás inkubátor következtében elvesztette a látását.

 

Zenei érdeklődésére hamar felfigyeltek. Tanárai (Becht Erika, Eckhardt Gábor) egy speciális módszerrel, a darabok újra-komponáltatásával 'láthatóvá' teszik számára a kottát.

15 évesen a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Mozart zongoraversennyel és Vásáry Tamás vezényletével aratja az első sikert.

17 évesen Moszkvában első helyezést ér el a Louis Braille Nemzetközi Zongoraversenyen, majd felvételt nyer a Bécsi Zeneakadémiára.

18 évesen egy ötzongorás produkcióval első helyezést érnek el Salt Lake Cityben a Gina Bachauer Zongoraversenyen.

2002-ben művészdiplomát szerez Leon Fleisher tanítványaként a Torontói Royal Konzervatórium ösztöndíjasaként. Torontói tanulóévei alatt játszott a Torontói Szimfonikusokkal, az Izlandi Szimfonikusokkal, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Bécsi Mozart Zenekarral, majd a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Szverdlovszki Szimfonikusokkal és az Enescu Szimfonikusokkal. Fellépett a Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben. 2008-ban a 30 év alatti tehetséges fiataloknak járó Junior Príma díj, 2010-ben pedig a Príma Primisszima Díj győztese a komolyzene kategóriában.

2012-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét kapta meg.

Szabó Magda:'Én, csak írni tudok, de Tamás ujjaival az Isten üzen!'

„Mély meggyőződésem, hogy Érdi Tamás rászolgált a zongoraművészek világ-élvonalában elfoglalt tartós helyére." Antoni Grudziński, zenetudós, a Fryderyk Chopin Társaság elnöke

2009. május 28. Varsó

Sokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek. Úgy hiszem, hogy az ő játékában bizonyos dinamikai tartományokban olyan érzékenység van jelen, ami nálunk természetszerűleg nem lehetséges. Azt merném mondani, hogy Chopin-i mértékkel lehetne ezt a képességet mérni...." Kocsis Zoltán, Parlando, 2010. január

 

honlap: www.tamaserdi.com