2019.11.22. 19:30 Az Improvizáció – Balázs János zongoraestje Közreműködik: Szakcsi Lakatos Béla (zongora)

2019. november 22. (péntek), 19.30 óra – Az Improvizáció
Balázs János és Szakcsi Lakatos Béla zongoraestje,
„MVM Koncertek – A Zongora 1-ben” 3.
Két műfaj, két nagyszerű zongorista egy pódiumon – de aki versenyre számít, csalódni fog. Aki viszont arra kíváncsi, hogyan hat egymásra a klasszikus zene és a jazz a két kitűnöen improvizáló muzsikus kezében, az egyedülálló koncertélményre számíthat a Zeneakadémián.

 

 

Jegyvásárlás:

Balázs János

Balázs János nemzetközi karrierje 2005-ben 16 évesen kezdődött, amikor elnyerte a Pécsi Nemzetközi Liszt Zongoraverseny első díját. A következő években további négy nemzetközi zenei verseny győztese lett. Játszott Európa nagyobb városaiban: Budapesten, Párizsban, Rómában, Londonban, Berlinben, Stuttgartban, Münchenben, Bécsben, Grazban, Pozsonyban, Bukarestben.
Négy alkalommal turnézott Japánban, rendszeresen koncertezik az USA-ban: például New Yorkban, Washingtonban, Chicagóban és Aspenben. Többek közt játszott a Pannon Filharmonikus Zenekarral, a Magyar Rádió SzimfonikusZenekarával, a Nagoyai Filharmonikus Zenekarral, az AACA USA Szimfonikus Zenekarral és a Brüsszeli Filharmonikusokkal. Három teljes Liszt CD-t készített, Magyarországon, Tokióban és Londonban. 2010-ben magyarországi koncertkörút keretében 16 hangversenyen eljátszotta Chopin összes zongoraművét és zongoraversenyét. Ugyanebben az évben elkészült 4. CD-je Chopin műveivel. Számos mesterkurzust tart itthon és külföldön egyaránt. 2011-től a Felsőörsi Zenei Szakkollégium klasszikus zongoraszakának vezetője. 2011-ben az Aspeni Nemzetközi Zongoraversenyen 1. díjat, majd szeptemberben a legnagyobb hazai zongoraversenyen, a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen 3. díjat ért el, így a legeredményesebb magyar zongoraművész lett. 2011 novemberében Junior Prima Díjjal tüntették ki, ez a fiatal művészek egyik legjelentősebb elismerése.
A 2013/2014-es hangversenyszezon legfontosabb hangversenyei:
Konzerthaus Wien, Barbican Centre London, Concertgebouw Amsterdam, Cité de la Musique Paris, Town Hall & Symphony Hall Birmingham, Megaron – The Athens Concert Hall, Kölner Philharmonie, Palau de la Música Catalana, Stockholms Konserthus, Konzerthaus Dortmund, Philharmonie Luxembourg, Bozar Brussels ...
honlap / website: www.balazsjanos.com

 

Szakcsi Lakatos Béla

Szakcsi Lakatos Béla klasszikuszongora-tanulmányokat folytatott, s konzervatóriumi növendékként fordult a dzsessz felé. Az 1960-as évek végén tűnt fel LDL nevű triójával, amellyel megosztott első díjat nyert a Magyar Rádió versenyén. Nemzetközi karrierje 1970-ben indult, amikor Pege Aladár kvartettjével elnyerte a Montreux-i Dzsesszfesztivál második díját. Azóta világszerte koncertezik, és játéka számos lemezen hallható.

A műfaj olyan nagyságaival játszott együtt, mint Carmen Jones, Frank Zappa, Dave Weckl, Omar Hakim, Victor Bailey, Randy Roos, Zoller Attila, Rodney Holmes, David Sanchez és Mike Richmond. A hazai dzsessztörténetben a fúziós irányzat meghonosítójaként tartják számon; tagja volt a Rákfogó, majd a Saturnus együttesnek.

Az 1970-es évek kezdetétől tizenkét éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsesszzongora szakán, ahol Keith Jarrett, Chick Corea és Herbie Hancock példája nyomán a dzsesszt nem önmagában, hanem a klasszikus zenével párhuzamban tanította. Élénken érdeklődik a cigány folklór és a cigány népzene iránt, több cigánymusicalt komponált, de készített lemezt opera- és népdalénekessel is. Liszt-díjas, Érdemes Művész, tevékenységét 2005-ben Kossuth-díjjal, 2006-ban pedig Prima-díjjal ismerték el.