2019.03.04. 19:30 David Fray zongoraestje

2019. március 4. (hétfő), 19.30 óra – Zeneakadémia Nagyterem
David Fray zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”
J. S. Bach: Goldberg-variációk, BWV 988
 
Aki a Goldberg-variációk előadására vállalkozik, nemcsak ritka állóképességgel kell, hogy rendelkezzen, de különleges szellemi kihívásnak is kell megfelelnie. Johann Sebastian Bach egyetlen variációsorozata a műfaji kereteken túllépve egész világot foglal magában, egyetlen témából kibontva. Noha hosszú időn keresztül mellőzött műnek számított, a 20. század második felében (Glenn Gould 1955-ös lemezfelvételét követően) az érdeklődés középpontjába került, és azóta nemcsak a csembalisták, de a Bach muzsikája iránt affinitást érző zongoristák repertoárjáról sem hiányozhat. Napjaink egyik legizgalmasabb és legértőbb Bach-játékosa, a francia David Fray magától értetődő természetességgel tűzi tehát budapesti koncertjének műsorára a billentyűs irodalom eme magnum opusát – a ritka alkalmat kár lenne elszalasztani.

Jegyvásárlás:

Fray, David

David Fray vitathatatlanul a francia zenei élet egyik legújabb felfedezettje, nem csupán meggyőző muzikalitásának és technikai tudásának, hanem újító és érzékeny interpretációinak köszönhetően is.

 

Vezető zenekarok szólistájaként gyakran működik együtt olyan neves karmesterekkel, mint Riccardo Muti, Kurt Masur, Christoph Eschenbach és Daniele Gatti. Szerte a világon ad szólókoncerteket, olyan híres helyszíneken lépett fel, mint a párizsi Cité de la Musique, az amszterdami Concertgebouw, a Wigmore Hall Londonban, a bécsi Musikverein. 2010 novemberében a New York-i Carnegie Hallban debütált szólóesttel.

Számos díjjal és kitüntetéssel büszkélkedhet: többek között 2004-ben a Montreáli Nemzetközi Zenei Versenyen második díjas lett, és elnyerte egy kortárs kanadai zeneszerző művének legjobb előadásáért járó díjat is.

David Fray négyéves korában kezdett zongorázni, majd tanulmányait Jacques Rouvier-vel folytatta a National Superior Conservatory of Music diákjaként Párizsban, ahol kitűnő eredménnyel diplomázott. Művészi pályáján olyan kiváló művészek támogatták, mint Dimitri Bashkirov, Menahem Pressler, Paul Badura-Skoda, Christoph Eschenbach és Pierre Boulez.

David Fray felvételei a Virgin Classics kiadásában jelennek meg. Első Bach- és Boulez-CD-jét a „Le Soir" és a „London Times" az év legjobb felvételének tartotta. Második albuma Bach versenyműveket tartalmaz, harmadik CD-jét pedig Schubertnek szentelte.

2008-ban Bruno Monsaingeon készített egyórás dokumentumfilmet a fiatal művésszel.