2019.02.25. 19:30 Balázs János zongoraestje

2019. február 25. (hétfő), 19.30 óra – Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Balázs János zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”
Chopin: Barcarolle, op. 60
Chopin: Berceuse, op. 57
Chopin: Bolero, op. 19
Chopin: Tarantella, op. 43
Chopin: Variations brillantes, op. 12
Chopin: Rondo á la mazur, op. 5
Schumann: Bécsi karnevál, op. 26
Liszt: IX. magyar rapszódia (Pesti karnevál), S. 244/9
 
A Prima-díjas és Érdemes Művész címmel kitüntetett Balázs János egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek, a világ rangos koncerttermeinek állandó szereplője. Azon előadók közé tartozik, akik egyaránt élvezhetik a közönség szeretetét és a szakma elismerését. Olyan neves művészekkel és karmesterekkel dolgozott együtt, mint Mischa Maisky, Vásáry Tamás, Charles-Olivier Munroe és Stéphane Denéve. A 2013/2014-es koncertévadban tizenkilenc ország művészei közül nyerte el az ECHO Rising Star Évad művésze díjat. Európa olyan jelentős koncerttermeiben szerepelt már, mint a brüsszeli BOZAR, az amszterdami Concertgebouw, a bécsi Musikverein, a barcelonai Palau de Música, a londoni Barbican, a stockholmi Konserthuset és a Kölni Filharmónia. Fellépett a Brüsszeli, a Dortmundi és az Aspeni Filharmonikus Zenekarral, a magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, a Budafoki Dohnányi Zenekarral és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. 2011-ben megkapta a Junior Prima Díjat, és lengyel állami kitüntetésben is részesült, 2015-ben pedig Liszt-díjjal ismerték el. 2016-ban megalapította a Cziffra Fesztivált, amely mára Magyarország egyik elismert fesztiváljává nőtte ki magát.

Jegyvásárlás:

Balázs János

Balázs János nemzetközi karrierje 2005-ben 16 évesen kezdődött, amikor elnyerte a Pécsi Nemzetközi Liszt Zongoraverseny első díját. A következő években további négy nemzetközi zenei verseny győztese lett. Játszott Európa nagyobb városaiban: Budapesten, Párizsban, Rómában, Londonban, Berlinben, Stuttgartban, Münchenben, Bécsben, Grazban, Pozsonyban, Bukarestben.
Négy alkalommal turnézott Japánban, rendszeresen koncertezik az USA-ban: például New Yorkban, Washingtonban, Chicagóban és Aspenben. Többek közt játszott a Pannon Filharmonikus Zenekarral, a Magyar Rádió SzimfonikusZenekarával, a Nagoyai Filharmonikus Zenekarral, az AACA USA Szimfonikus Zenekarral és a Brüsszeli Filharmonikusokkal. Három teljes Liszt CD-t készített, Magyarországon, Tokióban és Londonban. 2010-ben magyarországi koncertkörút keretében 16 hangversenyen eljátszotta Chopin összes zongoraművét és zongoraversenyét. Ugyanebben az évben elkészült 4. CD-je Chopin műveivel. Számos mesterkurzust tart itthon és külföldön egyaránt. 2011-től a Felsőörsi Zenei Szakkollégium klasszikus zongoraszakának vezetője. 2011-ben az Aspeni Nemzetközi Zongoraversenyen 1. díjat, majd szeptemberben a legnagyobb hazai zongoraversenyen, a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen 3. díjat ért el, így a legeredményesebb magyar zongoraművész lett. 2011 novemberében Junior Prima Díjjal tüntették ki, ez a fiatal művészek egyik legjelentősebb elismerése.
A 2013/2014-es hangversenyszezon legfontosabb hangversenyei:
Konzerthaus Wien, Barbican Centre London, Concertgebouw Amsterdam, Cité de la Musique Paris, Town Hall & Symphony Hall Birmingham, Megaron – The Athens Concert Hall, Kölner Philharmonie, Palau de la Música Catalana, Stockholms Konserthus, Konzerthaus Dortmund, Philharmonie Luxembourg, Bozar Brussels ...
honlap / website: www.balazsjanos.com