19. Nemzetközi Hárfafesztivál, Vigh Andrea hárfabemutató koncertsorozata felnőtteknek

2017. október 6. (péntek), 19 óra – Festetics Palota, Tükörterem – 19. Nemzetközi Hárfafesztivál
Az ötezer éves hangszer – A hárfa története 2.
 
Vigh Andrea hárfabemutató koncertsorozata felnőtteknek 4/2.
Közreműködnek: Gulyás Csilla (hárfa), Drahos Béla (fuvola) és az Anima Musicae Kamarazenekar

A sorozat második koncertjén a 1700-1820 közötti korszakkal és zenéivel ismerkedhet meg a közönség.

Az ókor és középkor sokszínűsége után, ahol a hárfák számos fajtája létezett, az 1700-as évektől a pedálos hárfák megépítésével fokozatosan letisztult a hangszer forma- és hangzásvilága. A párizsi arisztokrácia hárfadivatja, melyet Marie-Antoinette Királyné inspirált zeneszeretetével és kiváló hangszertudásával, a hárfa első aranykorát hozta el. Valóságos robbanás mutatkozott a hangszer fejlődésében. Csodálatos "ékszer-hangszerek" készültek, míves mesterremekek, feldolgozva a híres keleti motívumokat is.

Az 1789-es francia forradalom után a párizsi hárfadivatból európai divat lett. A polgári családok szobáiba is bevonult a hangszer és lassan kialakult a professzionális hárfázás. Ezzel egy időben megalakultak az európai oktatási központok és ezáltal elindult hivatalosan is a professzionális képzés. A hangszergyártók éles versenyben voltak egymással. 1810-ben Sebastian Erard megépítette duplapedálos hárfáját, melyet a mai napig használunk kisebb fejlesztésekkel, de gyakorlatilag változatlanul. Elias Parish Alvars volt az a hárfás géniusz, aki megmutatta Erard hangszerének segítségével a jövőbe vezető utat. 

A hangversenyen elhangoznak  Cardon, Petrini, Nadermann, Krumpholtz, Spohr eredeti hárfaműveinek részletei, valamint Mozart: C-dúr fuvola-hárfaversenye Vigh Andrea és Drahos Béla előadásában, a koncerten közreműködik Gulyás Csilla. 

Jegyvásárlás:

Vigh Andrea

Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművésznő 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013-tól a Zeneakadémia rektora. Tízszólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában. 1993-tól 1996-ig közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók-évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (New York – Carnegie Hall). 1994- ben a ZDF „Die Beste” című műsorába kapott meghívást „Hárfaversenyek” című lemeze jóvoltából. 1993 óta évente tart szólóestet a Zeneakadémián. 1997-ben Kocsis Zoltán dirigálásával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt, 2003-ban zenekari szólóestje volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. 2005-ben a Téli Ünnepi Esteken Tokody Ilonával, majd Marton Évával koncertezett. Számos TV-felvétel örökítette meg játékát. 2006-ban DVD-felvételt készített (Hungaroton) Mozart fuvola-hárfaversenyéből Drahos Béla fuvolaművésszel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. A walesi, az arles-i, a belgrádi, a gödöllői, a szegedi nemzetközi hárfaverseny zsűrijének tagja. 2010-ben japán turnén vett részt Onczay Csaba gordonkaművésszel. 2012-ben Brüsszelben adott szólóestet, és mesterkurzust tartott a Brüsszeli Zeneakadémián. 2014-ben Japánban, Szapporóban, a Kitara Hallban szóló hárfakoncertet tartott, 2017-ben pedig Perényi Miklóssal adott hangversenyt. 2016/2017-ben 3 koncertből álló sorozaton „Remekművek 3 tételben” címmel a Zeneakadémia Nagytermében Mozart-, Debussy-, Ravel- és Saint-Saёns-műveket játszott a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Kelemen Kvartett közreműködésével. A Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója (1999) és művészeti vezetője.