Érdi Tamás hangszerbemutató koncertje gyerekeknek

2017. április 30. (vasárnap), 10 óra – Festetics Palota, Tükörterem
(1088 Budapest, Pollack M. tér 3.)
A hangszerek világa – „MVM Koncertek – A Zongora”
Érdi Tamás hangszerbemutató koncertje gyerekeknek
(3-6 éves gyerekeknek ajánlott!)

 

 

Sok sok titkot rejt híres zeneszerzőink gyerekkora. Nemcsak csodálatos műveket hagytak ránk, hanem már kicsi korukban nagyszerű muzsikusok voltak! Tehetségük nagyon korán kiderült. De korántsem hozott mindenkinek olyan fényes sikert, mint például Mozartnak vagy Chopinnek. Erről szól Érdi Tamás gyerekprogramja, érdekesnél érdekesebb történetekkel és sok muzsikával.
A gyerekek bepillantást nyerhetnek nemcsak Mozart és Chopin, hanem Schubert, Beethoven, Liszt és Bartók gyerekkorába is.
 

Érdi Tamás

Érdi Tamás egy hibás inkubátor következtében elvesztette a látását. Zenei érdeklődésére hamar felfigyeltek. Tanárai (Becht Erika, Eckhardt Gábor) egy speciális módszerrel, a darabok újra-komponáltatásával ’láthatóvá’ teszik számára a kottát. 15 évesen a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Mozart zongoraversennyel és Vásáry Tamás vezényletével aratja az első sikert, 17 évesen Moszkvában első helyezést ér el a Louis Braille Nemzetközi Zongoraversenyen, majd felvételt nyer a Bécsi Zeneakadémiára. 18 évesen egy ötzongorás produkcióval első helyezést érnek el Salt Lake Cityben a Gina Bachauer Zongoraversenyen. 19 évesen megjelenik két Mozart CD-je, ami tavaly a harmadik kiadást érte meg. 2000-ben a Mozart lemezek Kanadában is nagy sikert aratnak.
2002-ben szerez művészdiplomát Leon Fleisher tanítványaként a Torontói Royal Konzervatórium ösztöndíjasaként. Torontói tanulóévei alatt játszott a Torontói Szimfonikusokkal, az Izlandi Szimfonikusokkal, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Bécsi Mozart Zenekarral, a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Szverdlovszki Szimfonikusokkal, és 2011-ben ő zárta a romániai Liszt Évet az Enescu Szimfonikusokkal. Fellépett a Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben. Játszott Szibériában, Kuwaitban, Libanonban, Amerika, Kanada és Európa számos nagy városában, legutóbb Londonban a Barbican Centerben. Varsóban, a híres Chopin szobor alatt több alkalommal 4000 embernek zongorázott. Itthon szinte minden városban, minden szimfonikus zenekarral játszott.
Szólóestje 2005-ben a Művészetek Palotájának első komolyzenei DVD- je volt. Lemezei a Hungaroton gondozásában jelennek meg/ 2003: Schubert szólóest CD,- 2004: Chopin CD, – 2005: MÜPA szólóest DVD, – 2006: Liszt- Bartók CD,- 2007: Gyertyafényes Chopin koncert DVD Szatmárnémeti főterén. – 2009: Születésnapi koncert a Szépművészeti Múzeumban Kocsis Zoltánnal és Vásáry Tamással DVD.
2008-ban megkapta a 30 év alatti tehetséges fiataloknak járó Junior Prima díjat, 2010-ben pedig a Príma Primisszima Díj győztese a komolyzene kategóriában, ami hazánkban az egyik legnagyobb elismerésnek számít.
2012-ben pedig megkapja a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.
37 éves és eddig 27 országban koncertezett.